Káel Csaba szerint „majd jön másik” sztár azok helyett, akik „az LMBTQ-téma miatt nem akarnak Magyarországon forgatni”

KULTÚRA
2021 december 22., 10:13
comments 9

London után a második helyen áll Európában a magyar filmipar, és nem azért, mert „olcsók” vagyunk – mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amiben arról is beszélt, hogy találkozott Mel Gibsonnal, aki „meglepően sokat tudott Liszt Ferenc életéről és munkásságáról”.

Miután szóba került, hogy az elmúlt években viszonylag sok hollywoodi színész forgatott Magyarországon, Káel Csaba elmagyarázta, hogy „a sztárok élete könnyednek tűnik, de valójában nagyon feszes napirendjük van”, és „nem véletlenül jönnek ide, hanem a magyar filmes ágazat elképesztően jó színvonalának köszönhetően”.

A kérdésre, hogy „mi van annak a hátterében”, hogy „pont járványévben döntött volumenrekordot a filmipar”, és „Jamie Lee Curtis szerint Kelet Hollywoodja lettünk”, a filmügyi kormánybiztos elmondta, hogy nem azért van élen Európában a magyar filmipar, mert „olcsók” vagyunk. Szerinte „Budapest adottságai, a fővárost körbevevő stúdiókoszorú lehetővé teszi, hogy egy sztár húsz perc alatt a szetten legyen”, emellett pedig „imádnak itt lenni, szeretik a város hangulatát, a biztonságot, a kiváló magyar szakembereket”.

A kérdésre, hogy szóba kerülnek-e politikai ellentétek, amikor mondjuk a Netflixszel tárgyalnak, a filmügyi kormánybiztos azt mondta, „amikor először tárgyaltunk a Netflixszel, azt mondták, hogy vannak sztárok, akik szívesen jönnek hozzánk, de vannak olyanok is, akik az LMBTQ-téma miatt nem akarnak Magyarországon forgatni”. Káel hozzátette, nem akarják meggyőzni „azt a sztárt, aki nem akar idejönni”, mert „majd jön helyette másik”.

Az interjú végén szerencsére szóba került a Hunyadi-filmsorozat is, aminek forgatása tavasszal kezdődik, és amiről Káel „szédületes látványterveket” látott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.