Kijev januártól garantált kapacitásban szerezhet be földgázt Magyarország felől

energia
2021 december 22., 20:48
comments 1

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy január 1-től garantált kapacitásban szállít földgázt Kijevnek – jelentette be Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója.

Az együttműködési megállapodást, amiben a garantált szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg. A szerződés alapján 2022 elejétől Ukrajna akár napi 8 millió m3 gázt szerezhet be Magyarország felől.

Makohon a legfontosabbnak azt tartja a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedőknek a horvátországi Krk szigeten lévő LNG-, azaz cseppfolyósítottgáz-terminálhoz, és Ukrajna ezzel is diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

Példaként említette, hogy a Magyarország által garantált napi 8 millió m3 földgáz a főváros, Kijev napi gázfogyasztási mennyisége. „A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió m3) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport garantált teljes kapacitása napi 35 millió m3-re nő” – közölte Makohon.

Egyelőre 3 hónapra kötötték meg a szerződést a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében. Szerinte 2022 áprilisától Magyarország felől nőni fog a garantált kapacitás. „2014 óta most először növeli Ukrajna a garantált gázszállítási kapacitását Európa felől” – összegezte az ukrán vállalatvezető.

Földgázvezeték Ukrajnában 2009. január 4-én.
photo_camera Földgázvezeték Ukrajnában 2009. január 4-én. Illusztráció: Szergej Szupinszkij/AFP

Az UNIAN hírügynökség azt írja, 2015 óta Ukrajna nem vesz földgázt közvetlenül Oroszországtól, a szükségleteinek kb. 30 százalékát európai országokból szerzi be. December 21-én a gáz Európában abszolút árrekordot döntött, meghaladva a 2000 dollárt 1000 m3-enként.

Az orosz Gazprom októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig éveken át ún. reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami azt jelenti, hogy valójában virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. (MTI)

Frissítés

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. közleménye szerint a Magyarországról Ukrajna irányában most időszakosan létrehozott ún. nem megszakítható kapacitások nincsenek hatással a meglévő, fordított irányú szállítási kapacitásokra.

Mint írják, a nem megszakítható kapacitások kialakítása jelenleg érvényben lévő megszakítható kapacitásoknál "magasabb kereskedelmi minőséget" jelent, és ez a 2020-ban létrehozott magyar-ukrán VIP Bereg virtuális határkeresztező pont továbbfejlesztése.

Az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők az új, nem megszakítható kapacitások kialakítása által kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig a tél folyamán több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.