Hova tűnhettek azok az adatok, amiket Orbán szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ gyűjt a kórházban fekvő oltottak és oltatlanok arányáról?

járvány
2021 december 23., 14:57
comments 4

Nehezen magyarázható, hogy miért nem árulják el hivatalosan Magyarországon, hogy a kórházban kezelt vagy lélegeztetőn lévő koronavírus-fertőzöttek hány százaléka oltott, illetve nem oltott.

Ennek egy újabb fejezetéről írtunk már ma. Merkely Béla, a SOTE rektora pedig még október végén közölte azt, hogy „a négy egyetem rendszeresen egyeztetett adatai alapján a lélegeztetőgépen szinte kizárólag oltatlan döntően a 65 év alatti fiatalok találhatók.” Erre hivatkozva kért adatokat tőle Szél Bernadett országgyűlési képviselő, de Merkey visszautasította az adatigénylést azzal, hogy „a közérdekű adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz tartoznak”, ők az adatgazdák.

Szél ezután az NNK-hoz fordult, azt kérve, hogy küldjék el neki, hogy „a koronavírussal fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen levők, valamint a koronavírus-megbetegedéssel összefüggésben elhunytak hány százaléka oltott, illetve oltatlan”. Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal pattintotta le a képviselőt, hogy az Alkotmánybíróság szerint „az adatkezelő nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására, igényét nem áll módomban teljesíteni.”

Müller válasza azért is végképp érthetetlen, mert Orbán Viktor kedden a sajtótájékoztatóján ezt mondta a 168 Óra kérdésére arról, hogy a kormány gyűjt rendszeresen adatokat a kórházban fekvő oltottak és oltatlanok arányáról?

„Nem a kormány, hanem az előbb mondtam, hogy van egy külön hatóságunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és ő minden adatot gyűjt és elemez. És időnként, amit én egy jó módszernek tartok, nagy összefoglaló tanulmányokat is szoktak közölni mindenfajta függelékekkel, diagramokkal. Szerintem azokat érdemes olvasni.”

Orbán közlése után még kedden írtunk az NNK-nak, mert ilyen tanulmányokat mi nem láttunk, és adatokat is hiába próbáltunk szerezni. Ezeket a kérdéseket tettük fel:

  • Arról kérnék tájékoztatást, hogy jelenleg a kórházban lévők koronavírus-fertőzöttek hány százaléka oltott, illetve oltatlan?
  • Az kórházban lévő oltott koronavírus-fertőzöttek mikor kapták meg a második oltásukat?
  • Van-e kórházban három adaggal oltott koronavírusos beteg?
  • Az intenzív osztályokon hány százalék az oltottak/oltatlanok aránya?
  • A lélegeztetőgépen lévők között hány százalék az oltottak/oltatlanok aránya?
  • Orbán Viktor megemlítette azt is, hogy az NNK rendszeresen készít színes grafikonokat függelékkel a járványadatokról. El tudnánk küldeni ebből az utolsót?

Azóta sem kaptunk semmilyen választ.

Nem véletlenül készült el a Drága hivatalok, valaki segítsen már ennek a szegény miniszternek! összeállításunk.

A Magyar Orvosi Kamara saját gyűjtésből közölt egy nem reprezentatív felmérést december elején, abból az derült ki, hogy az intenzíven lévő koronavírus-fertőzöttek 70 százaléka oltatlan, sok köztük a fiatal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.