Külföldre megy a lemondott bíró, borúsan látja a magyar igazságszolgáltatást

igazságszolgáltatás
2021 december 23., 10:35
comments 4

Az Európai Jogakadémia (Academy of European Law – ERA) igazgató-helyettese lesz Vadász Viktor, akit lemondása után mentett fel bírói tisztségéből Áder János köztársasági elnök, írja a Népszava.

Vadász 2018-ban vált ismertté, amikor az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaként szót emelt Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) akkori elnökével szemben, és nyíltan beszélt az igazságszolgáltatáson belüli feszültségekről.

photo_camera Illusztráció: Daniel Reinhardt/dpa Picture-Alliance via AFP

A lemondott bíró most azt mondta a Népszavának, nem politikai okokból távozik, de részben azért is pályázott a külföldi tisztiségre, mert úgy látja, nem történt lényegi pozitív változás a magyar igazságszolgáltatásban. Szerinte a bíróságok függetlensége szempontjából nem volt kedvező Varga Zs. András Kúria-elnökké való kinevezése, ahogy a Senyei György Barna OBH-elnök tevékenysége sem hozott pozitív fordulatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.