Oroszországban megbírságolták a Google-t és a Facebookot

TECH
2021 december 25., 06:34
comments 3

Egy orosz bíróság rekordösszegű, 7,2 milliárd rubeles (kb. 32 milliárd forintos) pénzbírságra ítélte a Google-t, mert az amerikai techcég nem törölte az orosz hatóságok által törvénytelennek minősített tartalmakat.

Oroszországban ez az első alkalom, hogy egy technológiai óriást az éves forgalmuk alapján sújtanak nagy pénzbírsággal. A Google az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy tanulmányozza a bírósági ítéletet, mielőtt dönt a további lépésekről.

Egy másik moszkvai bíróság a Facebook közösségi portált üzemeltető Metára hasonló indokkal 1,9 milliárd rubel (8,4 milliárd forint) pénzbírságot szabott ki.

Novemberben a Google már 2 millió rubel (8 millió forint) bírságot kapott ugyanezzel a váddal.

A bíróságok sajtószolgálata szerint a két kaliforniai cégóriást „visszaesésben” találták bűnösnek. Most első ízben az oroszországi jövedelmük alapján rótták ki rájuk a szokatlanul nagymértékű pénzbírságot.

A telekommunikációt felügyelő orosz szerv, a Roszkomnadzor közleménye szerint ezúttal „vallási gyűlöletet szító”, nem megbízható, illetve kiskorúakra veszélyes, illetve terrorista és szélsőséges tartalmak miatt büntették meg a két amerikai céget.

Oroszországban az utóbbi hónapokban elmarasztaltak külföldi technológiai cégeket, köztük a Facebookot, a Twittert és a TikTokot. Az orosz hatóságok többek közt azzal vádolják az internetes szolgáltatókat, hogy nem távolítják el következetesen a hatóságilag nem engedélyezett tüntetésekkel kapcsolatos felhívásokat és a gyerekpornográfiát tartalmazó bejegyzéseket.

Jogvédők viszont azt vetik a hatóságok szemére, hogy így akarják elnyomni a szabad internetet Oroszországban.

photo_camera Illusztráció: Jaap Arriens/NurPhoto

Az Apple és a Google belső forrásai szerint az orosz hatóságok őrizetbe vétellel fenyegették meg a két cég oroszországi alkalmazottjait is, ha nem hajlandók velük együttműködni – írta az AFP.

Az oroszországi vezetés a hazai digitális cégekre is igyekszik rátenni a kezét. A Gazprom orosz állami gázóriás tulajdonába került VK, az első orosz közösségi portál, a V kontyaktye anyacége élén december közepe óta Vlagyimir Kirijenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársának a fia áll. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.