Az ellenzék panelfelújítási és szociális bérlakásprogramot meg megemelt családi pótlékot ígér

POLITIKA
2021 december 27., 20:10

Orbán Viktor gazdaság- és társadalompolitikája megbukott – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, aki Jámbor Andrással és Korózs Lajossal együtt bemutatta az ellenzék szociális programját.

link Forrás

Márki-Zay Péter árnyékkormányának szociális szóvivőjeként Kanász-Nagy azt mondta, egekben van az infláció, elszabadult a társadalmi egyenlőtlenség, és a szegénység csak mélyül. „Soha ilyen drága nem volt a karácsonyunk és a szilveszterünk, mint idén év végén” – mondta Kanász-Nagy, aki szerint szociális fordulat kell.

Azt ígérte, kormányváltás után megemelnék a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanának, és támogatnák a fogyatékos hozzátartozójukat ápolókat.

Az ellenzék VIII-IX. kerületi parlamentiképviselő-jelöltje, Jámbor András – aki, ha nyerni fog a budapesti 6. egyéni választókerületben, a Párbeszéd frakciójába ül be – arról beszélt, hogy Magyarországon egy évtizede lakhatási válság van. A Diákváros volt az egyetlen nagyobb lakhatási projekt, de ezt a kormány „eltörölte”, a helyére pedig „egy országot eladósító kínai magánegyetemet akar behozni”.

Azt ígérte, hogy kormányváltás után:

  • támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását,
  • panel- és gangfelújítási programot indítanak,
  • lakhatási támogatási rendszert hoznak létre,
  • támogatják a lakáscafeteria kiszélesítését,
  • újraindítják a lakáscélú előtakarékossági programot,
  • határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását,
  • kártérítési alapot hoznának létre a hitelkárosultaknak,
  • kiszélesítenék a családi csődvédelem intézményét,
  • és visszavezetnék az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást.

Korózs Lajos (MSZP) azt mondta, a krízissegélyezést vissza akarják telepíteni a települési önkormányzatokhoz, mert a települési támogatás semmire nem volt alkalmas, 50 százalékkal emelnék a szociális dolgozók bérét, és növelnék az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét.

Kedden a gazdaságról, szerdán az egészségügyről és csütörtökön az oktatásról tart majd sajtótájékoztatót a az ellenzék.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.