Az oroszok és az amerikaiak január 10-én, Genfben tárgyalnak az ukrán feszültségről

külföld
2021 december 28., 10:24

2022. január 10-én tárgyalnak egymással amerikai és orosz tisztségviselők az Ukrajna körül kialakult feszültségről - mondta el egy névtelenül nyilatkozó washingtoni kormányszóvivő helyi idő szerint hétfőn. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes megerősítette a hírt, és közölte, hogy a tárgyalások Genfben lesznek.

A NATO és Oroszország valószínűleg január 12-én egyeztet majd, egy szélesebb regionális találkozóra pedig január 13-án kerül sor. Ezen Washingtonon és Moszkván kívül több európai ország képviselője is részt vesz majd. Az amerikai tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az Ukrajnára vonatkozó döntésekből nem fogják kihagyni Kijevet.

Orosz és amerikai zászlók 2021 júniusában Genfben, Biden és Putyin találkozója idején.
photo_camera Orosz és amerikai zászlók 2021 júniusában Genfben, Biden és Putyin találkozója idején. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Rjabkov szerint az Egyesült Államok egyelőre nem adott konkrét választ a Moszkva által felvetett problémákra, ezért elengedhetetlen, hogy a NATO-val is tárgyaljanak a kérdésekről. Az Oroszország és a NATO közötti tárgyalások helyszíne Brüsszel lesz.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírt egy nagyobb költségvetési csomagot, amely többek között 300 millió dollárt irányoz elő egy, az ukrán fegyveres erők támogatását célzó projektre, és több milliárdot az európai védelmi kapacitások növelésére. Az amerikai kormány korábban jelezte: aggódik amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleg Ukrajna lerohanására készül. De azt is közölték, hogy egy ilyen akciót „gyors és könyörtelen” szankciók követnének. Oroszország cáfolta, hogy megszállni készülne Ukrajnát. Az oroszok álláspontja szerint Ukrajna és a NATO egyre szorosabb együttműködése élezte ki a feszültséget.

Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.