2034: a következő világháború regénye

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
január 1., szombat 14:29
6

A hidegháború idején még nem a klímaváltozás rémisztette világvégével az emberiséget, hanem egy atomháború lehetősége. Leginkább a szovjet-amerikai szembenállás miatt volt ez napirenden, de az éppen 30 esztendeje kimúló Szovjetunió magával temette a globális rettegést is a nukleáris összecsapástól.

Ám a nagyhatalmi logika visszatérésével az atomfenyegetésről szóló értekezések is újra megjelentek. A Trump-korszak második felében Észak-Korea rakétakísérletei miatt került ismét napirendre, majd a kínai - amerikai szembenállás fokozódásával kezdtek el sokan foglalkozni az atomháború lehetőségével.

Egy amerikai - kínai nukleáris háborút mutat be a 2034 című, idén megjelent amerikai regény is, amit két, már leszerelt katonai parancsnok írt. Mint elmondták, egy 1982-ben megjelent hasonló regény, a Harmadik világháború című inspirálta őket, amelynek a szerzője szintén egy volt katona, Sir John Hackett brit tábornok volt, aki a NATO és a Szovjetunió közti atomháborút képzelte el, három évvel könyve megjelenése utánra, 1985-re.

Van közelebbi hasonló regény is, hiszen 2016-ban jelentkezett egy másik brit tábornok egy hasonló utópiával, ami egy orosz támadást vizionált Lettország ellen, és egy ebből kibomló NATO - Oroszország háborút képzelt el, és 2017: Háború Oroszországgal címmel jelent meg. (A könyvről itt írtunk, a szerzővel, Richard Shirreffel készített interjúnk pedig itt olvasható.) Abban a 2017-ben játszódó, és a mostani, 2034-be helyezett történetben is az elektronikai hadviselés a meghatározó, azaz a másik oldal kommunikációjának és számítógépes rendszereinek összezavarása dönti el a konfliktusokat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt