Szilágyi Liliána 2015-ben öngyilkos akart lenni

bántalmazás
2022 január 02., 19:19
comments 5

Szilágyi Liliána úszó a Hír Tv Magánterület című, vasárnap este megjelent műsorában nyilatkozott arról hosszan, hogy nincs túl sok jó élménye gyerekkorából.

A Telex azt írja, a 25 éves Szilágyi azt mondta, szerinte aki nem élte át, az igazából nem is érti a bántalmazást, de akik átélték, azok sem feltétlenül tudják, hogy miben voltak benne. Elmondása szerint ő maga sem tudta ezt sokáig, és erre akkor döbbent rá, amikor 2015-ben egy izraeli családi nyaraláson öngyilkos akart lenni, mert nem látott más kiutat.

A 19 éves úszónő elszökött a tengerpartra a nyaralás utolsó estéjén, és magával vitte a nagyapjától örökölt kiskést. „Levittem a tengerpartra, és azt mondtam, hogy nem megy tovább. Itt a tenger mellett, én nekem elég volt, kiszállok. És csak ültem ott, teljesen egyedül, és valami belső hang azt mondta, hogy nincs vesztenivalóm, és most, akárhogy, de el fogok jönni.” Abban az évben hetedik lett a világbajnokságon, és úgy fogalmazott, apja egyre jobban elborult, és ahogy jöttek az eredmények, annál jobban törte meg és nyomta el őt. Egy évvel később, 2016-ban jött el otthonról az édesanyjával, és kezdte meg a traumák feldolgozását.

Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én.
photo_camera Szilágyi Liliána a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Gyerekkoráról azt mondta: „Amire emlékszem az otthoni közegből az, hogy folyamatosan rettegek, folyamatosan kiszámíthatatlan az, hogy mikor robban ki valami veszekedés vagy bántalmazás (…), mikor kell látnom a földön az anyámat. (...) Egy másodpercig nem tudom, hogy egyébként milyen, hogy ha van egy apja az embernek. Az apám soha nem viszonyult hozzám érzelmileg, ha csak nem manipulálni akart.”

Szilágyi Liliána december 29-én közösségi oldalain írta, és ezzel nagyjából párhuzamosan a médiában is több helyen beszélt arról, hogy apja gyerekkorától kezdve rendszeresen bántalmazta testileg, lelkileg és szexuálisan is. 19 évesen végül édesanyjával együtt elköltöztek, de a húga az apánál maradt.

Apja később nyílt levélben reagált, azt mondta, lánya hazudik, és ezért feljelentést tesz. Majd megszólalt Szilágyi húga is, aki szerint „a szörnyűségek, melyeket Szilágyi Liliána állít, hazugságok”. Ezután Szilágyi Liliána azt üzente húgának: „Minden, amit tettem és teszek, az nagy részben azért van, hogy egyszer te is szabadon tudj élni.”

Ha Ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor hívja 116-123 és 0680810600 lelkisegély számot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.