Amerika határozott választ ígér, ha Putyin megtámadja Ukrajnát

január 3., hétfő 5:32
4

„Biden elnök világossá tette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei határozott választ fognak adni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát” - mondta a Fehér Ház szóvivője, miután Joe Biden vasárnap éjjel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

A tervek szerint január 10-én kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) pedig január 13-án folytat tárgyalásokat.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében. Oroszország tagadja, hogy Ukrajna lerohanását tervezné, Putyin elnök szerint az orosz csapatok gyakorlatozás céljából vannak a határon.

Az amerikai elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, továbbá a Donyec-medencei fegyveres konfliktusnak a minszki és a normandiai megállapodások szerinti rendezését.

Biden decemberben is telefonált Zelenszkijjel Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Zelenszkij a Twitteren közzétett üzenetében azt emelte ki, hogy az Egyesült Államok elnökével folytatta első diplomáciai megbeszélését ebben az évben, ami a két ország közötti kapcsolatok „különleges természetéről” tanúskodik. Mint írta, megvitatták azokat a közös intézkedéseket, amelyeket az európai béke megőrzése és a további eszkaláció elkerülése érdekében tesznek, és beszéltek az ukrajnai reformokról, beleértve Kijevnek az oligarchák befolyásának visszaszorítására tett lépéseit.

December 30-án Biden Putyinnal is beszélt telefonon. Figyelmeztette, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között.

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya meglehetősen feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították ezt. Biden is kitart amellett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásáról csakis a NATO-tagállamok és Ukrajna dönthetnek. (Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt