Putyin figyelmeztette Bident, hogy az újabb szankciók miatt megromolhat a kapcsolat

2021 december 31., péntek 6:17
4

Joe Biden és Vlagyimir Putyin csütörtök este telefonon tárgyaltak az Ukrajna körül kialakult helyzetről és az esetleges orosz támadás veszélye miatt kialakult válság diplomáciai megoldásáról. A Fehér Ház közleménye szerint ötven percig tartott a telefonbeszélgetés, amit az orosz elnök kezdeményezett.

Decemberben ez már a második telefonos egyeztetés volt az orosz és az amerikai elnök között, a magas rangú amerikai és orosz vezetők január 10-re tervezett genfi találkozója előtt.

A BBC összefoglalója szerint a tárgyalás alatt Putyin figyelmeztette Bident, hogy megromolhat a kapcsolat az Ukrajnával kapcsolatos újabb szankciók bevezetése miatt, azok szerinte „kolosszális hibák” lennének. Biden pedig közölte Putyinnal, hogy Ukrajna bármilyen inváziója esetén az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan válaszolnának. Oroszország tagadja, hogy Ukrajna lerohanását tervezné, Putyin szerint az orosz csapatok gyakorlatozás céljából vannak a határon.

A közel egyórás tárgyalás után Jurij Uzsakov orosz külpolitikai tanácsadó az újságíróknak azt mondta, hogy Putyin „elégedett” a beszélgetéssel, ami „jó hátteret” teremtett a jövőbeli tárgyalásokhoz. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő pedig úgy fogalmazott, hogy a beszélgetés hangneme „komoly és érdemi” volt.

(MTI/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt