Elindult a Rádió Dikh, a roma rádió

Média
2022 január 03., 10:33
comments 2

Reggel 7-től lehet hallgatni Budapesten az új roma rádiócsatornát, a Rádió Dikhet.

A bemutatkozó közlemény szerint kétórás közéleti magazin indítja a napot „érdekességekkel, napi aktuális információkkal és minibeszélgetésekkel a roma társadalom meghatározó alakjaival”, aztán jön a Fekete Kávé három műsorvezetővel, köztük a Megasztárból ismert Patai Annával.

„Minden hétköznap 12 órától a hamisítatlan kávéházi cigányzenéké lesz a főszerep a Húzd rá cigány! című műsorban, ahol ikonikus dallamok csendülnek majd fel. Ezt követően jön a Dikh chaje!, a női tematikájú napi magazin minden hétköznap 13 órától. 15 órától jelentkezik majd a BódikhívánságShow, Bódi Csaba Juniorral”.

„Minden hétköznap 18 órától hallható a Roma Szalon kulturális magazinműsor, míg hétvégente a felhőtlen kikapcsolódásé lesz a főszerep a Rádió Dikh-ben. Minden pénteken és szombaton este nyolctól elszabadulnak az ütemek a Baxtalo Party-ban DJ Baxtalo jóvoltából. A Rádió Dikh a zene mellett egész héten számtalan roma kultúrát, művészetet, gasztronómiát körbejáró közszolgálati jelentőségű műsorral is jelentkezik majd a 100.3 frekvencián.”

photo_camera Fotó: Facebook/Dikh Média

Egyetlen pályázó volt

A Roma Rádió Kft. tavaly októberben nyerte el a frekvenciát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. A kiírásban eleve benne volt, hogy csak roma rádió szólhat rajta, nem is volt másik jelentkező. Mint a Media1 írta, a céget Radu Morar, a Dikh TV egyik tulajdonosa hozta létre, nem sokkal a pályázat megjelenése előtt. Ő a Sláger FM, a Sláger TV és a Fishing & Hunting csatorna, illetve a Tematic Media Group tulajdonosa is.

2020-ban a hvg.hu írta meg, hogy Habony Árpád üzlettársának felesége is tulajdonos lett a Dikh TV-ben, amit annak idején a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Balogh Elek álmodott meg. A Dikh TV kezdeti időszakáról 2017-ben írtam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.