Bűnösnek találták Elizabeth Holmest, a Theranos alapítóját

külföld
2022 január 04., 05:06
comments 12

Bűnősnek mondta ki egy kaliforniai bíróság a Theranos nevű technológiai startup alapítóját, Elizabeth Holmest, írja a BBC. A tárgyalást hónapok óta hatalmas médiaérdeklődés kísérte az Egyesült Államokban: az ügyészség azzal vádolta Holmest, hogy tudatosan hazudott az általuk fejlesztett technológia képességéről, és becsapta a befektetőket, amikor azt állította, hogy fejlesztésük pár csepp vérből képes kimutatni betegségeket.

photo_camera Fotó: YICHUAN CAO/NurPhoto via AFP

Az esküdtszék négy vádpontban találta bűnösnek Holmest: a befektetők megtévesztéséért és a csalásokért vádpontonként akár 20-20 évet is kaphat majd. A nő végig azt állította a bíróságon, hogy nem követett el bűncselekményt. Az ítélethirdetés után nem vették őrizetbe, és még nincs kitűzve tárgyalás az ítélet kiszabására sem.

Az ügyészség összesen 11 vádpontban emelt ellene vádat, többek között a közvélemény megtévesztéséért is, de ebben, illetve hat további esetben az esküdtszék végül nem találta bűnösnek.

A Theranos a Szilícium-völgy egyik legfelkapottabb technológiai startupja volt, egy ponton 9 milliárd dollárra is becsülték az értékét. A vállalat azt ígérte, hogy képes lesz teljesen forradalmasítani az egészségügyi szektort, de aztán kiderült, hogy a vérelemzésre épülő diagnosztikai képességük hazugság volt. A leleplezésben hatalmas szerepe volt a független sajtónak: elsősorban a Wall Street Journal cikksorozata hívta fel a figyelmet a csalásra. A vállalat végül 2018-ban függesztette fel a tevékenységét.

Elizabeth Holmes történetéről korábban részletesebben is írtunk, míg a Theranos által ígért technológia tudományos hátteréről Varga Máté írt hosszabb elemzést a Science MeetUpra még 2016-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.