Bántalmazó kapcsolatára hivatkozva védekezhet az orvosi startup csalással vádolt alapítója

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 augusztus 31., kedd 19:33
6

Elizabeth Holmes, a Theranos orvosi startup alapítója pár éve még sokra tartott self made milliárdos volt. A sztori csodásnak tűnt: az egyetemista lánynak zseniális üzleti ötlete támad, abbahagyja az iskolát, és felhúzza jól menő vállalatát. És ömlik a pénz. Az ilyen sztorikra mindig jön a kockázati befektetők pénze.

Aztán Holmes sztorija még ennél is jobb lett, miután kiderült, hogy startupja óriási átverés. Az ötlete, illetve maga a termék nem működik. Mi több: maga az ígéret, amit a befektetőknek vetített, tehát hogy forradalmi módszerrel diagnosztizálni tud majd egy rakás betegséget egyetlen csepp vérből – egész egyszerűen hazugság volt.Holmes szeptemberben áll bíróság elé, miután a vád szerint startupjával befektetőket és betegeket csapott be.

Elizabeth Holmes 2019 júliusában, bírósági meghallgatáson. Fotó: YICHUAN CAO/NurPhoto via AFP

A perdokumentumok szerint a szeptemberben kezdődő tárgyaláson Holmes azzal tervez védekezni, hogy volt barátja, Ramesh Balwani – aki szintén a Theranos egyik vezetője volt – érzelmileg és szexuálisan is bántalmazta őt. Holmes azt állítja, hogy bár ő volt a cég vezetője, nem felelős a döntéseiért, mert Balwani a cég operatív igazgatójaként „manipulálta az elméjét”. Holmes azt állítja, Balwani ellenőrizte, hogy mit eszik, mikor alszik és milyen ruhákat visel, ezen felül „éles tárgyakkal” dobálta meg, illetve figyelte az üzeneteit és emailjeit. Holmest és Balwanit 2018-ban vádolták meg csalással és csalásra irányuló összeesküvéssel. Két, egymástól különálló tárgyalásuk lesz az ügyben, mindketten ártatlannak vallották magukat.

A forradalmi technológia, ami nem működött

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt