A lengyel kormány nem hatósági árral, hanem jelentős áfacsökkentéssel töri le a benzinárakat

gazdaság
január 7., 9:24
comments 2

Inflációellenes csomaggal készül a lengyel kormány, közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A G7 lengyel hírügynökségek alapján ír arról, hogy a csomag egyik fő eleme a benzin és a gázolaj forgalmi adójának jelentős mérséklése lesz. Az eddigi 23 százalékról 8 százalékra.

Morawiecki bejelentéséből az nem derült ki egyértelműen, hogy mekkora időtávra vezeti be az áfacsökkentést a kormány, de a lap megjegyzi, hogy az intézkedés negyedévente körülbelül 120 milliárd forintnak megfelelő zloty bevételkiesést okoz a költségvetésnek, és a miniszterelnök utalt arra, hogy ha enyhül az infláció, fokozatos áfaemeléssel térhetnek vissza a korábbi szinthez.

Az alacsonyabb áfakulcs következtében 50-55 forintnak megfelelő zlotyval csökken majd a benzin és a dízel ára, emiatt a jelenlegi árfolyamon számolva 400 forint alá mehet az üzemanyagok literenkénti ára.

Morawiecki kitért arra is, hogy a tervre az Európai Unió még nem bólintott rá, egyelőre várják az állásfoglalásukat, de ennek ellenére belevágnak.

A lengyel kormány már korábban bejelentette azt is, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nullára csökkenti, azaz megszünteti, ám ennek részleteit szintén csak a jövő hétre ígérik, teszi hozzá a lap.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt