Az számít nőnek, akit este 11-kor nőnek kezelnek a HÉV-megállóban?

podcast
2022 január 08., 11:23

Az elmúlt években Magyarországon is fölerősödtek a viták a nemi szerepek, társadalmi nemek, vagyis a genderkérdések körüli. A kormány a saját politikai szempontjai alapján használja ki a témát, ugyanakkor a hagyományos konzervatív-liberális törésvonalon túl is megjelennek egymásnak feszülő értelmezések, álláspontok.

Egyedülálló vita jött össze a 444 stúdiójában, közvetlen érintettekkel.

Vendégünk Vay Blanka, akinek ősszel jelent meg Saját ketrec című könyve saját transzneműségének történetéről. Vay Blanka a Szabad nem blog szerkesztője, Berlin és Magyarország között megosztva él.

És nálunk járt Balogh Zsófi, a Partizán műsorvezetője, aki baloldali szempontból kritizálja az LMBTQ-mozgalmat. Balogh Zsófinak Zsófilter címmel futott heti műsora ősszel, emellett énekesnő és nőjogi aktivista.

Vitájukon szóba kerül:

  • Mi a baloldali kritika lényege a mozgalommal szemben?
  • Mit jelent a genderidentitás?
  • Honnan jön az LMBTQ különböző betűivel jelölt csoportok szövetsége?
  • Mit jelentenek a nem bináris identitások?
  • Mi az a kritika, ami még belefér, és mi a transzfóbia?
  • És hogy mit jelent nőnek lenni.

Balogh Zsófi említett videója: Inkluzivitás mindenek felett? | Az önmaga ellen forduló nőmozgalom

Vay Blanka említett interjúja a Könyves magazinban: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok

Beszélgetés a Partizánon Balogh Zsófi vezetésével a témában: Súlyos probléma, hogy ezt a vitát átengedtük a jobboldalnak | Betlen Anna és Perintfalvi Rita

Videóriport 2017-ből a 444-en Vay Blankáról: Elsírtam magam és azt mondtam, nőként szeretnék fölkelni

A műsor meghallgatható

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.