Putyin állítása szerint az orosz békefenntartók csak korlátozott ideig maradnak Kazahsztánban

külföld
2022 január 10., 10:26
comments 19

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó kontingense korlátozott ideig tartózkodik majd Kazahsztánban, az egységeket kivonják, amint a kazah elnök így dönt majd - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szervezet tanácsának hétfői, rendkívüli ülésén.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, 2021. július 8-án Moszkvában
photo_camera Vlagyimir Putyin Fotó: Alekszej Nikolszkij/AFP

Putyin arról beszélt, hogy a kazah államiság veszélybe került, amit nem az üzemanyag-áremelés által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők”. A kazah kormány álláspontja is ez.

Az orosz elnök szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie, és a közép-ázsiai országban ugyanolyan eszközöket alkalmaztak, mint a 2014-es ukrajnai fordulat idején, beleértve az erőteljes tájékoztatási támogatást.

A legfrissebb adatok alapján a tüntetéseknek eddig 164 halálos áldozata van. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.