Sztárok és közönség nélkül rendezték meg idén a Golden Globe-díjátadót

FILM
2022 január 10., 05:48
comments 1

Helyi idő szerint vasárnap este a megszokott külsőségek nélkül rendezték meg idén a Golden Globe-díjátadó ceremóniát a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben. Az utóbbi pár évben több botrány is volt a gálát rendező Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) körül, és számos kritika érte a szervezetet, így egyre több sztár jelentette be, hogy bojkottálja az eseményt. Tom Cruise például mindhárom Golden Globe-díját visszaadta.

Golden Globe-díjak a 79. gálán 2022. január 9-én.
photo_camera Golden Globe-díjak a 79. gálán 2022. január 9-én. Fotó: EMMA MCINTYRE/Getty Images via AFP

A gálából, amely a hollywoodi sztárok nagyszabású partijaként rendszerint mintegy 18 milliós televíziós nézettséggel zajlott, ezúttal egy 90 perces zárt körű esemény lett, jelöltek és vörös szőnyeg, házigazda, sajtó és élő közvetítés nélkül. A díjazottakat a HFPA által támogatott nonprofit és jótékonysági szervezetek képviselői jelentették be az estén.

A kutya karmai közt kapta a legjobb drámai film díját, rendezője, Jane Campion pedig a gála történetében a harmadik nő, akit a legjobb rendezésért díjaztak. A legjobb drámai színész Will Smith (King Richard), a legjobb drámai színésznő Nicole Kidman lett a Lucille Ballról szóló életrajzi filmben.

A televíziós mezőnyben a legjobb drámasorozat díját az Utódlás nyerte, a legjobb drámai színész Jeremy Strong, akibe nemrég azért szálltak bele, mert túl komolyan veszi a szerepét. A legjobb női mellékszereplő Sarah Snook szintén az Utódlásból. A legjobb drámai színésznő MJ Rodriguez a Pose című sorozatból, ő egyben az első transznemű nő, akit a HFPA díjazott. Minisorozatban a legjobb színésznőnek Kate Winsletet ítélték (Mare of Easttown), színésznek pedig Michael Keatont (Dopesick).

A West Side Story lett a legjobb a musical/vígjáték kategóriában,a legjobb vígjátéksorozat pedig a Hacks.

A HFPA kétségbeesetten próbálja helyreállítani a renoméját, ennek részeként augusztusban közölték, hogy transzparensebbé, diverzebbé, etikusabbá és elszámoltathatóbbá válik a szövetség. Ezeket Magyarországon az a Návai Anikó jelentette, aki tavaly maga is plágiumbotrányba keveredett a Nők Lapjának sajátjaként leadott, valójában azonban összeollózott Scarlett Johansson interjú miatt. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.