Terjed egy hivatalosnak látszó irat, ami szerint április 3-án lesz a választás

POLITIKA
2022 január 11., 10:22
comments 10

Az ellenzékhez kötődő Facebook-oldalakon terjedni kezdett kedd délelőtt egy fotó, ami alapján úgy tűnik, a Nemzeti Választási Iroda már tudja, hogy mikor lesz a parlamenti választás.

A képen egy füzet címlapja szerepel, amelynek a címe "Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére", és ott virít egy dátum is: "2022. április 3."

A kép terjesztői közül többen is méltatlankodtak, hogy honnan tudja előre a választások lebonyolításáért felelős állami szerv máris a dátumot, holott azt a köztársasági elnök még nem hirdette ki.

Megkérdeztük az NVI-t a kiadványról, ahol azt mondták, hogy ez a kézikönyv még csak egy tervezet, amit szakmai egyeztetésre küldtek ki néhány érintettnek. A tervezetekre állításuk szerint mindig a választás lehető legkorábbi dátumát írják rá, ezért került ezúttal az április 3-i időpont a címlapra.

Mint írják, ez a tervezet még nem végleges és nem nyilvános.

A választást a köztársasági elnöknek kell kiírnia, legkésőbb 72 nappal előre, és mindenképpen vasárnapra kell esnie a dátumnak. A politikusok többsége egyébként már régóta arra számít, hogy Áder János a lehető legkorábbi időpontra, azaz április első vasárnapjára írja majd ki a választást. Ezt legkésőbb január 21-én kellene megtennie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.