Terjed egy hivatalosnak látszó irat, ami szerint április 3-án lesz a választás

január 11., kedd 10:22
10

Az ellenzékhez kötődő Facebook-oldalakon terjedni kezdett kedd délelőtt egy fotó, ami alapján úgy tűnik, a Nemzeti Választási Iroda már tudja, hogy mikor lesz a parlamenti választás.

A képen egy füzet címlapja szerepel, amelynek a címe "Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére", és ott virít egy dátum is: "2022. április 3."

A kép terjesztői közül többen is méltatlankodtak, hogy honnan tudja előre a választások lebonyolításáért felelős állami szerv máris a dátumot, holott azt a köztársasági elnök még nem hirdette ki.

Megkérdeztük az NVI-t a kiadványról, ahol azt mondták, hogy ez a kézikönyv még csak egy tervezet, amit szakmai egyeztetésre küldtek ki néhány érintettnek. A tervezetekre állításuk szerint mindig a választás lehető legkorábbi dátumát írják rá, ezért került ezúttal az április 3-i időpont a címlapra.

Mint írják, ez a tervezet még nem végleges és nem nyilvános.

A választást a köztársasági elnöknek kell kiírnia, legkésőbb 72 nappal előre, és mindenképpen vasárnapra kell esnie a dátumnak. A politikusok többsége egyébként már régóta arra számít, hogy Áder János a lehető legkorábbi időpontra, azaz április első vasárnapjára írja majd ki a választást. Ezt legkésőbb január 21-én kellene megtennie.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt