Azzal indokolták Djokovic vízumának másodszori visszavonását, hogy a maradása felbuzdíthatná az oltáselleneseket

sport
2022 január 15., 13:56
comments 1

Kiderült, miért vonták meg másodjára is Novak Djokovic ausztál vízumát. Ezúttal az ország bevándorlásügyi minisztere, Alex Hawke döntött úgy, hogy a szerb sztárteniszező nem léphet be az országba, indoklása szerint azért, mert a jelenléte felerősítheti az oltásellenes nézeteket Ausztráliában.

Djokovic ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen, vasárnap dönt a bíróság, a benyújtott dokumentumokból derült ki Hawke indoklása is. Ebben azt írja, hogy mivel Djokovic nemrég esett át a koronavírus fertőzésen, elhangyagolható járványügyi kockázatot jelent a környezetében tartózkodókra, viszont a jelenléte felerősítheti az oltásellenes hangokat, ami akár utcai tüntetésekhez is vezethet, ami pedig fertőzési kockázattal jár.

Hawke szerint Djokovic oltásellenes nézetei másokat is arra sarkallhatnak, hogy figyelmen kívül hagyják az Ausztáliában érvényes egészségügyi ajánlásokat.

A sportoló ügyvédei szerint a miniszter nem veszi figyelembe azt, hogy Djokovic elzárása és esetleges kiutasítása szintén felbuzdíthatja az oltáselleneseket. Hozzátették, hogy Hawke igazolatlanul hívja oltásellenesnek a teniszezőt korábbi nyilatkozataira hivatkozva, hiszen azóta Djokovic kijelentette, hogy nem ellenzi az oltást.

Djokovicot a bíróság vasárnapi döntéséig idegenrendészeti őrizetben tartják. Ha a bíróság elutasítja a fellebbezést, Djokovicot kitoloncolják és akár 3 évre is kitilthatják az országból. Ha Djokovic mégis maradhat, akkor viszont már hétfőn pályára kellene lépnie. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.