Szerbiában népszavazással hagyták jóvá, hogy függetlenedjen a parlamenttől a bírók és az ügyészek kinevezése

külföld
január 17., 5:46
comments 2

Alacsony volt a részvételi arány vasárnap a szerbiai alkotmánymódosító népszavazáson, 18 óráig a szavazásra jogosultak 25,25 százaléka vett részt. Vasárnap este Aleksandar Vučić elnök arról beszélt, hogy az előzetes eredmények szerint a népszavazáson részvevő polgárok többsége igennel szavazott, vagyis támogatja az Alkotmány módosítását: 60,48 százalék szavazott igennel.

photo_camera Szavazás egy belgrádi művészeti iskolában Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Az alkotmánymódosítás a bírók és az ügyészek kinevezéséről szól. A hatályos alkotmány szerint a parlamentnek kell jóváhagynia a bírók és ügyészek kinevezését, ez pedig nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal. Ha ugyanis a parlament nevezi ki a bírókat és az ügyészeket, akkor nem mondható, hogy független az igazságügyi rendszer. Ezután egy magasabb igazságügyi tanács dönthet a kinevezésekről.

Az embereknek arra kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy támogatják-e a szerbiai alkotmány módosítására vonatkozó parlamenti döntést. Ha az igenek nyernek, az alkotmány a már korábban a parlament által elfogadott módosításokkal egészül ki, ha viszont a nemek kerülnek többségbe, meg kell ismételni a népszavazási kezdeményezés teljes folyamatát, viszont a vonatkozó törvény értelmében ugyanarról a kérdésről négy éven belül nem lehet újabb népszavazást kiírni.

A népszavazási kampány nem volt erőteljes, a kormánypártok az igen mellett érveltek, míg az ellenzék szerint nemmel kellett szavazni, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás vagy nem elegendőek a tervezett módosítások.

A referendumon ezúttal nem volt érvényességi küszöb, azt tavaly megszüntette a szerbiai képviselőház. Vasárnap 7 és 20 óra között összesen 6 510 323 választópolgár adhatta le szavazatát, a választási bizottságnak pedig 96 órája van arra, hogy kihirdesse a referendum végleges eredményeit. (Szabad Magyar Szó/ORF/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt