Koronavírus: enyhén emelkedik a kórházban ápoltak száma

járvány
2022 január 18., 08:16
comments 1

A hétfői után a keddi adatok alapján is enyhén növekszik a kórházi terhelés Magyarországon. Múlt csütörtökön 2611 covidos beteget kellett ápolni, most 2689-et. Ez nagyjából a november eleji szintnek felel meg.

Bár az omikron enyhébb tüneteket okoz a deltánál, a franciaországi példa is mutatja, hogy ha nagyon rövid idő alatt nagyon sokan fertőződnek meg, még mindig sokan kerülhetnek kórházba. Márpedig az omikron minden korábbi variánsnál gyorsabban terjed. Magyar szakértők szerint itthon is problémákra számíthatunk az egészségügyben.

Más országokban, például Nagy-Britanniában már az is látszik, hogy a kórházban ápolt covidosok egyre nagyobb része más betegség miatt szorul ellátásra, és csak utólag derül ki róluk, hogy fertőzöttek. Az omikron sajátosságai miatt erre más országokban is számítani lehet, itthon nincsenek erről adatok. Bár az ilyen covidos betegek ellátása nem jelent olyan kihívást, mint a súlyos betegeké, az elkülönítésüket nem egyszerű megoldani.

link Forrás

Jól mutatja a fertőzés kiterjedtségét Magyarországon, hogy hétfőn az összes minta 42 százaléka lett pozitív, ami nagyon magas arány. Az elmúlt hetet nézve 34 százalék a napi átlag, ami szintén jelzi, hogy a hivatalos tesztelés messze nem tudja tartani a lépést a vírussal.

link Forrás
link Forrás

A friss adatok szerint 94-en vesztették életüket, a jelek szerint a halálozás is megint növekedésnek indult.

link Forrás

Mostanáig 6,3 millióan kapták meg az első oltásukat, és 3,4 millióan a harmadikat.

link Forrás

További számok, adatok, trendek a 444 járványoldalán.

Címlapkép: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.