Árstop: az agrárkamarának nem fáj a kiskereskedelem vesztesége

január 19., szerda 9:40
8

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát - hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amelynek elnöke Győrffy Balázs fideszes képviselő.

Szerintük a döntés védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, vagy az import áruk mennyiségének növekedése sem. A NAK fontos eredménynek tartja, hogy a hat termék árának átmeneti maximalizálását előíró szabályozás az esetleges áruhiány elkerülése érdekében a kereskedőket, és nem a beszállítókat kötelezi garantálni az érintett termékek jelenlétét a boltokban. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítói ennek köszönhetően jelentős tehertől mentesülnek.

Az agrárkamara azzal számol, hogy a kiskereskedelmi szektor legnagyobb szereplőinek 2020. évi profitja megközelítette a 80 milliárd forintot, a mostani intézkedés pedig a legnagyobb üzletláncok akkori profitjának legfeljebb 5-10 százalékát érintheti.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy az árrögzítés nem vonatkozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak beszállítói áraira. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a hatályosan alkalmazott beszállítói árakat kell majd fenntartani, azaz a forgalmazók nem mondhatják fel a meglévő szerződéseket a fogyasztóiár-stopra hivatkozva.

Az agrárkamara szakértői szerint nagyon alacsony a valószínűsége a jelentős távolságból érkező olcsó importáru megjelenésének. Másik beszállítókra átállni egyrészt időigényes folyamat lenne, másrészt a nagyobb élelmiszerláncoknál is komoly érték a beszállítói stabilitás és megbízhatóság. A szabályozás átmeneti jellege miatt a kiskereskedelmi üzletek nem mondanának le a meglévő megbízható beszállítói kapcsolataikról - tették hozzá.

Mi is megírtuk, hogy Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint viszont kemény ártárgyalások kezdődnek a beszállítók és a kereskedők között. Az OKSZ főtitkára sem tartja kizártnak, hogy ha a kereskedők és a hazai beszállítók nem tudnak megegyezni, akkor végső esetben importtal töltsék fel a polcokat. Korábban Raskó György agrárközgazdász fejtette ki lapunknak, hogy szerinte olcsó, rossz minőségű importáru lepheti el a boltokat. Nagy István agrárminiszter pedig vasárnap beszélt arról a Kossuth Rádióban, hogy szerinte bőven belefér a kereskedők akciós keretébe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt