Feljelentette a kormányt az EU-nál az ellenzék a 4iG-nek nyújtott támogatások miatt

POLITIKA
2022 január 19., 07:53
comments 3

Donáth Anna és Hadházy Ákos feljelentik az EU-nál a magyar kormányt, mert szerintük az tiltott állami támogatást nyújt a 4iG nevű informatikai cégnek, ami Mészáros Lőrinc cégbirodalmán belül kezdett el növekedni, majd Jászai Gellért kezébe került. A vállalat azután is közel maradt az államhoz, hogy elhagyta a Mészáros-céggalaxist: a magyar állammal készül műholdat juttatni az űrbe, de az állammal épít távközlési szuperholdingot is. Amikor pedig a vállalat felvásárolta a DIGI Távközlési Kft.-t, a versenyhivatal nem indított vizsgálatot, mivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az üzletet.

Jászai Gellért, itt még az Opus Global Nyrt. igazgatósági elnökeként
photo_camera Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója Fotó: Szekeres Máté / Portfolio

Az ellenzéki képviselők az Európai Bizottságnak írt levelükben kérik, hogy a testület vizsgálja meg a 4iG sajátos helyzetét, mert szerintük az több ponton is ellentétes az európai uniós joggal.

  • Kérik, hogy a testület általában is vizsgálja meg, a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal.

  • Úgy látják, a 4iG terjeszkedésének közvetlenül európai versenyjogi vonzata is van, hiszen határokon átnyúló a tevékenysége, így a Bizottságnak vizsgálnia kell.

  • Szerintük a 4iG kötvényeinek lejegyzése – az MFB 100 milliárd, az MNB pedig 84,45 milliárd forint értékben finanszírozta így a céget – tiltott állami támogatásnak minősül.

De Donáth Anna és Hadházy Ákos szerint egyébként is komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.