Több ezer pedagógus követeli, hogy a kormány fejezze be a közoktatás lezüllesztését, márciusban munkabeszüntetés jöhet

oktatás
2022 január 19., 13:37
comments 3
photo_camera Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Január végén figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség - soraiban természetesen a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) - a pedagógus társadalom melletti szolidaritás és a tagszervezetek bértárgyalásainak támogatása érdekében.

Erről már decemberben döntés született, miután a kormánnyal történt egyeztetés végén a szakszervezeteknek nem sikerült elérniük, hogy vonja vissza a rendeletet, ami alapján fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan tanárokat, és nem született megállapodás a béremelésről sem, miután a kormány ragaszkodik a 10 százalékos 2022-es emeléshez.

Múlt héten a szövetség elnökségi ülésén arról is döntött, hogy is támogatják a 3 havi álláskeresési idő meghosszabbítását 270 napra.

A résztvevők petíciót is indítottak, és ezt már több ezer pedagógus aláírta. Azt írják, hogy ha a januári figyelmeztető megmozdulás eredménytelen lesz, március 16-ra határozatlan idejű munkabeszüntetés jöhet.

„A kormány gyermekmegőrzőként tekint az állami oktatásra.”

A tüntetés szervezői szerint a kormány nem halogathatja az elhanyagolt közoktatás ügyét, és minden szülőtől, diáktól és tanártól kérik, hogy segítsék akciójukat. Azt írják, hogy minden, ami ma az oktatásban történik, minden magyar állampolgárt és a gyermekeket is közvetlenül fenyeget, miután a tanárok bérei a garantált bérminimum szintjén billegnek, és az oktatás feltételei egyre gyatrábbak. (hvg.hu)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.