A balti államok fegyvereket adnak Ukrajnának

január 21., péntek 20:36
6

Vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákkal és szintén válról indítható Javelin páncéltörő rakétákkal látják el Ukrajnát a NATO balti tagállamai, írja a lett, litván és észt védelmi minisztériumok közleményeire hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Amerikai tengerészgyalogosok Javelin páncéltörő rakétával gyakorlatoznak. A Javelin nagyon hatékony fegyver, Oroszország rendre hevesen tiltakozik is, ha az ukránok ilyet kapnak. Fotó: AFP

A három balti ország közleménye szerint a fegyverszállítmányokkal igyekeznek megerősíteni az ukrán fegyveres erőket most, hogy a nyugati hírszerzések szerint Oroszország inváziót készít elő. "Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, s felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól" - írták.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Csehország 152 milliméteres tüzérségi lövedékekkel látná el az ukrán nehéztüzérséget. Nagy-Britannia a héten - repülőivel a fegyverszállításokat ellenző Németország légterét kikerülve - kétezer páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába, továbbá harminc elit katonát is, hogy kiképezzék azok használatára az ukrán katonákat.

Orbán Viktor miniszterelnök közben február 1-én Moszkvába utazik Putyinnal barátkozni és Paksról egyeztetni. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt