Orbán február 1-jén meglátogatja Putyint, hogy Paks 2-ről tárgyaljanak

POLITIKA
2022 január 20., 09:16
comments 19

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon - közölte Szijjártó Péter a TASS orosz hírügynökséggel. Több kérdésről is egyeztetni fognak.

Putyin és Orbán 2019-es budapesti találkozójukon
photo_camera Putyin és Orbán 2019-es budapesti találkozójukon Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az egyik téma a Paks 2 projekt lesz, ami a tervekhez képest elég nagy csúszásban van. Az erőmű létesítési engedélye továbbra sincs meg. A külügyminiszter hétfőn beszélt arról, hogy nagyon fontos lenne, hogy a paksi bővítéshez szükséges minden engedélykérelem március végéig elkészüljön. Most azt mondta, Orbán és Putyin megbeszélik, hogyan halad az atomerőmű építésének előkészítése. „A Roszatom már előkészíti a terepet az igazi, látható és látványos építkezéshez. Szeretnénk, ha a projekt már az idei év első felében a létesítési szakaszba kerülne, és szeretnénk, ha a két új reaktor az évtized végére üzemelne”.

A miniszterelnök a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról is szeretne tárgyalni az orosz elnökkel. Szijjártó szerint az energiaválság miatt „nagyon kedvező lesz számunkra a mennyiség növelése a hosszú távú szerződés keretében”.

Téma lesz még a Szputnyik V-vakcina magyarországi gyártása is - a külügyminiszter állítása szerint a hazai vakcinagyár már ősszel működni fog -, és a közös űrkutatási projekt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.