Szergej Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira

háború
2022 január 26., 16:06
comments 9

Oroszország lépéseket fog tenni, ha az Egyesült Államok nem ad konstruktív választ a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslataira – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, a parlamenti alsóház plenáris ülésén, miközben az orosz kormánypárt a délkelet-ukrajnai szakadár területekre irányuló fegyverszállításokat kezdeményezett. A külügyminiszter a parlamenti kormányóra alkalmából elhangzott felszólalásában azt mondta:

„Ha nem érkezik konstruktív válasz, és a Nyugat folytatja agresszív irányvonalát, akkor Moszkva, ahogyan azt Vlagyimir Putyin elnök többször is kijelentette, megteszi a szükséges ellenlépéseket. Mindenesetre mindenkinek abból kell kiindulnia, hogy Oroszországnak és a polgárainak a biztonsága feltétlen prioritás, és ezt minden körülmények között megbízhatóan biztosítani fogjuk.”

Lavrov megismételte: az USA biztosította Oroszországot, hogy a héten megadja a tételes írásos választ a biztonsági garanciák ügyében. Azt mondta, Moszkva nem hagyja, hogy a Nyugat végtelen vitákba temesse a kezdeményezést, és a témakört az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ) hárítsa át.

Azt mondta, a kormány kész arra, hogy ne hozza nyilvánosságra az amerikai választ, ha erre vonatkozó kérést kap, de a lényeget ismertetni fogják a nyilvánossággal.

photo_camera Fotó: Oroszország Külügyminisztériuma/AFP

A biztonság oszthatatlanságának elve

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.