Több tucat halottja van az Ana trópusi viharnak Afrika déli részén

katasztrófa
2022 január 27., 20:57

Súlyos áradásokat okozott Afrika déli részén az Ana trópusi vihar, több tucat ember meghalt.

Madagaszkáron legalább 41 halálos áldozata van az áradásnak, és százezren voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.

Elárasztott otthonok Madagaszkáron.
photo_camera Elárasztott otthonok Madagaszkáron Fotó: RIJASOLO/AFP

Malawiban legalább tizenkilencen haltak meg. Az áradás egész országot érintő áramkimaradást okozott, bizonyos régiókat katasztrófaövezetnek nyilvánítottak.

Mozambik több mint egy tucat elhunytat jelentett, de hozzátették, hogy az áldozatok pontos száma még ismeretlen. Itt húszezer embert érintett az áradás. Az országban több mint hatszáz ház semmisült meg teljesen, háromezer részben a katasztrófaügyi hatóságok szerint.

Tűzoltók kutatnak túlélők után Madagaszkár fővárosában.
photo_camera Tűzoltók kutatnak túlélők után Madagaszkár fővárosában Fotó: RIJASOLO/AFP

Carlos Agostinho mozambiki miniszterelnök az extrém időjárási események növekvő gyakoriságáról és erejéről beszélt, és nemzetközi segélyt kért.

„Az országunk nem járul sokban hozzá a globális klímaváltozáshoz, mégis egyike vagyunk azoknak az országoknak, amelyek leginkább megszenvedik ennek a hatásait” – mondta. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.