Egy lezuhant vadászgépért fut versenyt az amerikai és a kínai haditengerészet

január 28., péntek 6:35
21

Elveszteni egy méregdrága, értékes technológiai innovációkkal teli katonai repülőgépet amúgy is elég frusztráló lehet. Hát még, ha lehet, hogy egy másik, nem éppen baráti ország hadserege húzza ki előbb a tengerből. Ilyen problémákkal néz most szembe az amerikai haditengerészet a Dél-kínai-tengeren, ahol hétfőn lezuhant egy amerikai F35-C vadászgép, tele a legmodernebb és persze szupertitkos amerikai haditechnológiával.

A repülő még hétfőn szenvedett balesetet, amikor le akart szállni a USS Carl Vinson nevű anyahajóra. A gép a leszállópályának csapódott, majd a tengerbe zuhant. A pilótának sikerült katapultálnia, de hat matrózzal együtt megsérült a balesetben. A gép roncsa pedig a tengerfenéken várja, hogy valaki kiemelje.

F35-C vadászrepülő a USS Carl Vinson fedélzetén. Fotó: EyePress via AFP

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint az F35-C legújabb, nagyjából 100 millió dollárt érő modellje lényegében egy repülő számítógép, gyorsabb, mint bármelyik eddigi amerikai vadászrepülő, a radarok is nehezebben veszik észre, és kifejezetten arra tervezték, hogy könnyen tudjon anyahajókról le és felszállni, ami kifejezetten értékes fegyverré teszi az Egyesült Államok és Kína között érlelődő tengeri konfliktusban. Éppen ezért a kínai hadsereg nagyon boldog lenne, ha közelebbről is megvizsgálhatná ezt a gépet, és adott esetben lemásolhatná annak technológiai újításait. Éppen ezért az amerikaiak nagyon szeretnék elkerülni, hogy a kínai haditengerészet szedje ki előbb a roncsot a tengerből. Márpedig erre annak van joga, aki először odaér a megfelelő eszközökkel, ugyanis a Dél-kínai-tenger nemzetközi területnek számít. Épp azért olyan feszült a helyzet a világnak ezen a részén, mert Kína saját felségvizeként tekint erre a területre, miközben erre nincs jogi felhatalmazása. Az amerikai haditengerészet speciális mentőhajója legalább tíz nap alatt érne a helyszínre, szakértők szerint viszont eddigre lemerülhet a gép fekete dobozának eleme, vagyis sokkal nehezebb lesz azt megtalálni.

Ha odaérne az amerikai mentőhajó a kínaiak előtt, akkor speciális légzsákokat erősítenének a roncsra vagy annak darabjaira, és azokat lassan felfújva emelnék azt vagy azokat a felszínre. Ha ellenben a kínaiak érnének előbb oda, van egy másik lehetőség, hogy az amerikaiak megakadályozzák, hogy hozzájuk kerüljenek a hadititkok: megtorpedózhatják a saját repülőjüket. A BBC szerint viszont egyelőre reménykednek, hogy nem kell majd ehhez folyamodni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt