A református hitoktatókat kötelezik a tanításra a pedagógussztrájk idején

január 29., szombat 7:30
10

„A református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához” - áll abban a levélben, melyet a református hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek küldött ki Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője. Erről a 24.hu számolt be.

A kép illusztráció Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

A levélben a pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkját gyakorlatilag ellenzéki akciónak nevezik: „az országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja.”

Azt írják továbbá, hogy „a különböző jogi folyamatok határidejét figyelembe véve” a sztrájk hétfőn törvényes úton eleve nem tartható meg, a református köznevelési és szakképzési intézmények pedig távol tartják magukat a politikai manipulációtól.

Papp azzal indokolta a kötelező hittantanítást, mert úgy tudja, hogy az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeletre hétfőn, ez azonban azt jelentené, hogy a „törvénytelenül sztrájkolókkal” működnének együtt. Első fokon egyébként jogszerűnek ítélte a sztrájkot a bíróság, ennek ellenére az Emmi szerint továbbra sem az.

A lap megkérdezte a református egyház sajtóirodáját többek közt arról, hogy mi történik akkor, ha egy hitoktató mégis részt vesz a sztrájkban, vagy ha gyermekfelügyeleti feladatokat vállal a sztrájk ideje alatt, de erre nem kaptak választ.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt