Első fokon jogszerűnek ítélte a bíróság a tanársztrájkot

január 28., péntek 14:21
1

"A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk" - írja a két nagy pedagógus-szakszervezet.

Ez egy elsőfokú bírósági végzés, akkor lesz jogerős, ha egyik fél sem fellebbez. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentették, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e.

A szakszervezetek azt írják, nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy folytassák a szervezést, egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy működjenek együtt ebben a helyi sztrájkszervezőkkel.

A PDSZ és a PSZ január 31-re hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot. Sztrájkköveteléseikről hónapok óta tárgyalnak a kormánnyal, kevés eredménnyel. Legutóbb hétfőn ültek tárgyalóasztalhoz, szerettek volna megállapodni a sztrájk feltételeiben, azonban ez nem sikerült. Ez a vita december óta húzódik, a lényege az, hogy mi számít még elégséges szolgáltatásnak egy sztrájk alatt. Kisfaludy László, a kormány nevében tárgyaló helyettes államtitkár a hétfői sztrájktárgyalás után két napot várt, hogy végül szerda délután megüzenje: tartják korábbi álláspontjukat, szerintük sérti a diákok tanuláshoz való jogát, ha a sztrájk ideje alatt csak gyermekfelügyeletet vállalnak az intézmények, és a „még elégséges szolgáltatásba” – amit a sztrájk alatt is biztosítani kell – beletartozik a tanítás.

Ezt a szakszervezetek nem fogadták el, bírósághoz fordultak, amely nem peres eljárásban döntött a még elégségesnek minősülő szolgáltatásról.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja hétfőn a 444-nek azt mondta, hogy ha hétfőig csak első fokon, tehát nem jogerősen dönt a bíróság, de ott jogszerűnek ítélik, hogy a sztrájk alatt csak gyermekfelügyeletet kell tartani, beleállnak.

„Egyrészt azért, mert nonszensz a sztrájk közbeni tanítás, másrészt egész biztos, hogy egy kétórás figyelmeztető sztrájkban való részvételért nem lehet senkit kirúgni, ez nem lenne arányos akkor sem, ha netán később jogellenesnek ítélné bárki is. Harmadrészt ilyenkor mindig azt kell vizsgálni, hogy a sztrájkot szervezők minden tőlük elvárhatót megtettek-e a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás érdekében. Ennek mi maradéktalanul eleget tettünk.”

A minisztérium közleményben reagált, szerintük biztos, hogy már nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk. Bővebben erről itt olvashat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt