A szakszervezetek szerint a kormány jogellenesen próbálja akadályozni a hétfőre tervezett tanársztrájkot

POLITIKA
2022 január 29., 15:00
comments 2

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is arra bíztatja az oktatásban dolgozókat, hogy ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot!” - áll a két szakszervezet közös közleményében. A szakszervezetek arra válaszoltak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kijelentette, szerintük a hétfőre tervezett sztrájk nem jogszerű, mert a bíróság kimondta ugyan, hogy a sztrájk jogszerű, de a döntés nem emelkedett jogerőre, hiszen a kormány nem állt el a fellebbezési jogától. Így lényebében az EMMI egy olyan dolog miatt nevezi jogszerűtlennek a sztrájkot, amiért ő maga a felelős.

link Forrás

„A Fővárosi Törvényszék végzésében kimondta, hogy a sztrájk - a szakszervezetek által meghatározott még elégséges szolgáltatásokkal – jogszerű. A szakszervezetek lemondtak a fellebbezés jogáról és erre kérték meg a kormányoldalt is, külön Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy vesse latba befolyását, és mondjon le a kormány is a fellebbezésről, mert ekkor az elsőfokú döntés azonnal jogerőssé válik.

A kormány azonban ezzel szemben minden eszközzel akadályozza a sztrájk megvalósulását, mert nyilvánvaló számukra is, hogy az első fokon eljáró bíróságra benyújtott ellenajánlatukkal a másodfokú eljárásban esélytelenek.

Körlevelében és sajtóközleményében jogellenesen állítja a kormány, hogy a sztrájk nem jogszerű. Erről csak bíróság, egy külön nemperes eljárásban dönthet.
A tegnapi döntés 5 napon belüli megtámadása, csak a még elégséges szolgáltatás módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya” - áll a közleményben.

A szakszervezetek szerint ráadásul a kormány a tankerületi központokon keresztül megpróbálja arra kényszeríteni az iskolák vezetőit, hogy „szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről. Több helyről kaptunk olyan visszajelzést, hogy fegyelmi eljárással fenyegetik a sztrájk mellett kitartó kollégákat.”

A két szakszervezet arra kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni, információért kövessék a PSZ és a PDSZ felületeit, és ne engedjenek a fenyegetésnek. „Mindent kérjenek írásban, és mindent dokumentáljanak, mert aki intézkedik, annak vállalni kell később is tettének következményeit. Arra kérünk mindenkit, hogy ha bármiféle hátrányos munkáltatói intézkedés történik vele szemben vagy ezzel fenyegetik, haladéktalanul jelezze a szakszervezeteknek!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.