Az OBH elnöke célvizsgálatot indít a Fővárosi Törvényszéken Schadl György miatt

bűnügy
2022 január 29., 05:47
comments 3

A bírósági rendszert láthatóan megrázta az a történet, amiről a Völner-Schadl ügy nyomozati iratait feldolgozó cikksorozatunkban számoltunk be: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke tavaly júniusban megpróbált ellehetetleníteni egy, az útjában álló bírót.

Ezért megkereste Senyei György Barnát, a bíróságok igazgatási szerve, az Országos Bírói Hivatal elnökét. Az OBH utóbb közleményt adott ki arról, hogy Senyei valóban összekötötte Schadlt Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével.

Tatár-Kis pedig fogadta Schadlt, ezt egy belső közleményben ismerte el. A közleményben arra is kitért, hogy Schadl nyomulását a bíró elleni bejelentésként értékelte, rövid vizsgálat is indult, de "a kollégával szemben sem fegyelmi, sem egyéb eljárás kezdeményezésére nem láttam alapot".

A jelek szerint az OBH elnökét nem nyugtatta meg a törvényszéki gyorsvizsgálat, vagy annak egyes szám első személyben megfogalmazott eredménye. A pénteken megjelent határozat szerint Senyei György Barna három főt jelölt ki egy alaposabb vizsgálat elvégzésére:

- Ribai Csillát, a Fővárosi Ítélőtábla elnökét,
- Túri Tamást, a Pécsi Ítélőtábla elnökét,
- és Benkő Imolát, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának főosztályvezetőjét.

A vizsgálat hétfőn kezdődik, a jelentésnek április közepéig kell elkészülnie. Meg fogják vizsgálni, hogy a Fővárosi Törvényszékre érkező bejelentésekkel és panaszokkal kapcsolatos ügyintézés megfelel-e az előírásoknak. És annak is utánanéznek, hogy Schadl György "miért, miként, milyen formában és milyen eljárás keretében" tett bejelentést egy PKKB-s bíróval kapcsolatban, és azt a Fővárosi Törvényszéken hogyan vizsgálták ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.