Boris Johnson jövő héten Ukrajnába utazik

külföld
2022 január 29., 08:16
comments 1

Boris Johnson brit miniszterelnök diplomáciai célból Ukrajnába utazik jövő héten és telefonon beszél majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is az egyre kiélezettebb ukrán-orosz konfliktusról. Johnson korábban már katasztrófára figyelmeztetett, ha az oroszok megszállnák Ukrajnát, és azt mondta, senki sem nyerne abban a helyzetben.

„A miniszterelnök eltökélt szándéka, hogy felgyorsítsa a diplomáciai erőfeszítéseket (...), hogy elkerüljük a vérontást Európában - közölte a hivatala. - A héten Putyin elnökkel beszélve újra leszögezi, hogy Oroszországnak vissza kell lépnie, és diplomatikus módon kell fellépnie.”

Boris Johnson egy 2019-es NATO-csúcson
photo_camera Boris Johnson egy 2019-es NATO-csúcson Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az orosz hadsereg már nagy erőkkel felvonult az ukrán határnál, Joe Biden amerikai elnök szerint az oroszok jövő hónapban meg is támadhatják Ukrajnát. Nagy-Britannia védelmi fegyvereket és kiképző személyzetet szállított Ukrajnának, bár a miniszterek szerint a csapatok bevetése nem valószínű. (Magyari Péter összefoglalta a jelenlegi helyzetet Az USA moszkvai követe: Asztalra kitett pisztollyal beszélnek a békéről című cikkében.)

Az Egyesült Királyság korábban közölte, hogy szankciókat hoznak Oroszország ellen, ha benyomulnak Ukrajnába, és erre kérték európai szövetségeseiket is. A szankciókat már hétfőn bejelentheti a brit kormány.

Johnson azt fontolgatja, hogy megerősítik a NATO védelmet, hétfőn pedig az Egyesült Királyság csatlakozik az ENSZ Biztonsági Tanácsának tárgyalásaihoz, hogy diplomáciai úton próbálják megoldani a patthelyzetet. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.