Benkő miniszter szerint el vagyunk kötelezve a NATO iránt

január 31., hétfő 13:20
2

"Magyarország elkötelezett a NATO iránt" - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter hétfőn brit kollégájával, Ben Wallace-szal folytatott budapesti egyeztetései után. Közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, hogy a két ország "egyformán" látja az Európában kialakult helyzetet, és "ugyanúgy értékeli" az orosz-ukrán konfliktust.

Benkő Tibor (j) magyar és Ben Wallace brit védelmi miniszterek a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a Stefánia Palotában 2022. január 31-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Nagy-Britannia rendkívül veszélyesként értékeli az ukrán válságot, a brit kormány hírszerzési értesüléseire hivatkozva például azzal vádolta Oroszországot, hogy már a leendő ukrán bábkormány tagjait kasztingolja. A britek fegyvereket is szállítanak Ukrajnába, adott esetben a német légteret elkerülve, tekintettel arra, hogy Németország ellenzi az ukrán hadsereg felfegyverzését. Magyarország meglepően csendes volt a konfliktusban, pedig annak a tétje itt elég nagy, tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin egyértelműen orosz érdekszféraként jelölte ki a térséget, és követeli, hogy a NATO vonuljon vissza Közép-Európa egykori szocialista országaiból, így hazánkból is.

Wallace ehhez képest igen udvarias vendég volt, a sajtótájékoztatón dicsérte a magyar hadsereget - "erős" - és annak vezetését - "Szakszerű" és "kiváló".

Mindkét miniszter fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán stabilitását, Benkő miniszter pedig köszönetet mondott a brit csapatok rugalmas válságkezelésének Afganisztánban, melynek hála a magyar honvédség végül 540 embert tudott kimenekíteni az országból. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt