Az Egyesült Államok 3000 katonát küld Kelet-Európába az orosz-ukrán válság miatt

külföld
2022 február 02., 15:17
comments 2

Háromezer katonát telepít Kelet-Európába az Egyesült Államok, miután egyre feszültebb a helyzet az ukrán határ mellett felvonultatott orosz haderő miatt – írja a BBC.

A Fehér Ház tisztviselői közölték, hogy Joe Biden amerikai elnök a héten további csapatokat küld Európába: az észak-karolinai Fort Braggből 2000 katonát küldenek Lengyelországba és Németországba, és további 1000, már Németországban lévő katonát pedig Romániába.

Moszkva tagadja, hogy inváziót tervez, de becslések szerint 100 000 katonát állomásoztat az ukrán határnál. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter korábban azt mondta, az oroszok akkora haderőt vonultattak fel, amekkorával egész Ukrajnát is el tudnák foglalni. Már arról is érkeztek hírek, hogy Oroszország már vért és egészségügyi eszközöket szállít a határhoz, hogy el tudja látni az esetleges áldozatokat, vagyis Moszkva komolyan felkészült egy konfliktusra.

Lengyelország már közölte, hogy több tízezer védelmi célú lőszert szállítanak Ukrajnába, a magyar honvédelmi miniszter pedig brit kollégájával, Ben Wallace-szal egyeztetett a héten Budapesten, ami után azt mondta, „Magyarország elkötelezett a NATO iránt”, és a két ország „egyformán” látja az Európában kialakult helyzetet, és „ugyanúgy értékeli” az orosz-ukrán konfliktust.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.