Nem tudja megmondani az OBH, mikor értesült a Völner-Schadl-botrányról

bűnügy
2022 február 08., 08:55
comments 4

Hiába kérdeztük, nem sikerült megtudnunk az Országos Bírósági Hivataltól (OBH), hogy értelmezésük szerint mikor szereztek tudomást a Völner-Schadl-botrány bírósági száláról.

Ennek azért van jelentősége, mert az értesüléstől számítva három hónapjuk van fegyelmi eljárást indítani a Fővárosi Törvényszék elnöke ellen. Tatár-Kis Péter tavaly júniusban személyesen fogadta Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét, aki a nyomozati iratok szerint egy bíró kirúgását próbálta elérni nála.

Kettejük beszélgetését nem hallgatták le, de Schadl az ügyészségi iratok alapján arról számolt be a feleségének, hogy Tatár-Kis azt mondta neki: a bírót nem lehet kirúgni, „de diszkomfortossá tenni az életét és a csoportvezetői megbízását visszavonni, azt lehet, ha indokolt”.

photo_camera Tatár-Kis Péter Fotó: Birosag.hu

Az OBH-t ellenőrző Országos Bírói Tanács (OBT) szerette volna, ha minél előbb fegyelmi eljárást indítanak Tatár-Kis ellen, de az OBH szerint felesleges, amíg tart a múlt hétfőn indult belső vizsgálat. Annak április 15-ig kell véget érnie, és mint írtuk, elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy az OBH-nak egyetlen hétvégéje lenne fegyelmit indítani. Minden attól függ, hivatalosan mikor értesült az ügyről az OBH: vajon a botrányról szóló cikkünk megjelenésekor (január 21.) vagy akkor, amikor kérdéseket küldtünk a hivatalnak (január 17.)?

Az OBH szerint ezt nem tudják megmondani egy újságírói kérdésre, majd a fegyelmi eljárást kezdeményező beadványban fog szerepelni, ha lesz ilyen.(Szó szerint: „A tudomásra jutás időpontjának meghatározása olyan ténymegállapítási és jogértelmezési kérdés, mely kizárólag az eljárást kezdeményező beadványban fejthető ki, annak megválaszolása így meghaladja a sajtómegkeresésre adandó válasz kereteit”.)

Az OBH korábbi közleményében fogadkozott: a célvizsgálat határidejét úgy határozták meg, hogy egy esetleges fegyelmi eljárást is megindíthassanak.Az OBT azért is kevesli a célvizsgálatot, mert ez egy belső vizsgálat, amelyben az OBH elnöke, „Senyei György egyik alkalmazottja vizsgálja Senyei György másik alkalmazottját”, mondta korábban Vasvári Csaba, az OBT szóvivője a 444-nek. Egy fegyelmi eljárásban viszont független fegyelmi bíróság járna el.

Tatár-Kis elismerte a Törvényszék belső hálózatán, hogy találkozott Schadllel, de tagadta, hogy egy bíró kirúgását próbálta volna elérni nála. Schadlt és Tatár-Kist az OBH elnöke, Senyei kötötte össze egymással. Ezt Senyei is elismerte, de szintén tagadta, hogy kirúgatásról beszéltek volna.

Ki kicsoda a Völner-Schadl-botrányban?

Kislexikonunkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.