Sztrájkra készülnek a MOL tiszaújvárosi gyárában, mert nem sikerült megegyezni a béremelésről

gazdaság
2022 február 09., 09:50

Eredménytelenül zárult a MOL Petrokémia Zrt. munkavállalóit érintő bértárgyalás, mert nem tudtak megállapodni a felek, közölte szerdán a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ).

A tiszaújvárosi üzem, annak ellenére, hogy egy előzetes felmérés alapján a szakszervezetek átadták a munkavállalók bérigényét, összességében az elvárt bérfejlesztésnek csak a töredékét ajánlotta, és azt sem teljesen egységesen. A szakszervezetek 10 százalékos béremelési ajánlata helyett a munkáltató csak 7 százalék differenciált béremelésre volt csak hajlandó. A cég a 7 százalék mellett „családbarát” javaslatokat tett, de ez a csomag nem minden munkavállalóra vonatkozik azonos mértékben.

A VDSZ szerint a szakszervezetek tovább tárgyaltak volna, de a munkáltató úgy döntött, hogy lezárja az egyeztetést, és egyoldalúan végrehajtja az általa jónak tartott elképzeléseket. Ezt a magatartást a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, ezért elkezdték felmérni a dolgozók sztrájkhajlandóságát, és ennek függvényében közösen fogják megalakítani a sztrájkbizottságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.