Az Európai Bizottság szerint nagyot nő a magyar GDP, de az infláció is

eu
2022 február 10., 14:42

Az Európai Bizottság 2022 téli gazdasági előrejelzése szerint a tavalyi jelentős, 5,3 százalékos növekedés után az EU gazdasága idén 4, jövőre pedig 2,8 százalékkal fog bővülni – írja a HVG. Az EU egésze tavaly a III. negyedévben érte el a járvány előtti GDP-szintet, és az előrejelzések szerint 2022 végére minden tagállam túllépi ezt a mérföldkövet.

A jelentés szerint a növekedési és inflációs kilátások kockázatait jelentősen súlyosbítják a kelet-európai geopolitikai feszültségek. Az idei legnagyobb növekedést Spanyolországban (6 százalék), a legkisebbet Belgiumban (2,4 százalék) várják.

A magyarországi 5 százalékos GDP-bővülés a holtversenyben Szlovákiával a 6. legnagyobb.

Az Európai Bizottság szerint az egyszeri szja-visszatérítés és a jelentős adminisztratív béremelések komoly ösztönzést jelentenek, de a magas infláció rontja a háztartások vásárlóerejét és csorbítja a fogyasztói bizalmat.

Egy vásárló hatósági áras liszteket néz egy 12. kerületi boltban 2022. február 1-én.
photo_camera Egy vásárló hatósági áras liszteket néz egy 12. kerületi boltban február 1-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A jelentés úgy számol, hogy a GDP növekedése 2023-ban tovább lassul, 3,2 százalékra, miután a gazdasági aktivitás visszatér a világjárvány előtti trendhez, és megszűnik az ideiglenes szakpolitikai támogatás.

Az előrejelzések szerint a magyar infláció a 2021-es 5,2 százalékról 2022-re 5,4 százalékra nő a magasabb termelési költségek és az erős fogyasztói kereslet miatt.

A magyar infláció jóval az EU-s átlag fölött az egyik legmagasabb a 27 tagállam közül.

A Bizottság szerint a fogyasztókat a rezsicsökkentés és az üzemanyagárak átmeneti korlátozása megóvta a nagykereskedelmi energiaár-emelkedéstől, de az élelmiszer-árstop idén csak 0,1 százalékponttal csökkentheti az inflációt. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.