Unatkozott a biztonsági őr, golyóstollal rajzolt szemeket a Malevics-tanítvány festményére

MŰVÉSZET
2022 február 10., 06:21
comments 16

Egy unatkozó biztonsági őr tönkretett egy 1 millió dolláros festményt egy jekatyerinburgi kiállításon. Az eset még december 7-én történt, ám az orosz országos sajtó csak a napokban kapta fel a hírt. A Kazimir Malevics tanítványának számító, 1900-ban született Anna Leporszkaja Három alak című művének megrongálására a kiállítás látogatói figyeltek fel, a képet levették, és hozzáláttak a restaurálásához. A Tretyakov-képtár állományába tartozó alkotás rendbe hozását várhatóan meg lehet úszni mintegy 1 millió forintból.

A rongáló kilétét és a motivációkat felderíteni hivatott vizsgálat megállapította, hogy egy unatkozó biztonsági őr volt a tettes, akit zavart, hogy az alakok szemetlenek, ezért elővette a nála lévő golyóstollat, és nem habozott kiegészíteni az alkotást. A tettest az rbc.ru híre szerint akár 1 éves javító-nevelő munkára is ítélhetik vandalizmusért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.