Az USA, Nagy Britannia és Norvégia is felszólította az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát

külföld
2022 február 11., 20:37

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy hagyják el az országot. Hasonlóan tett Nagy Britannia és Norvégia kormánya, valamint az EU diplomáciai szolgálata is.

Sullivan szerint Oroszország még a téli olimpia február 20-i befejezte előtt lerohanhatja Ukrajnát.

„Ahogy már korábban is elmondtuk, az invázió bármikor elkezdődhet, ha Vlagyimir Putyin úgy dönt, hogy elrendeli azt” - közölte Sullivan a Fehér Ház sajtótájékoztatóján. Sullivan szerint Oroszország még a téli olimpia február 20-i befejezte előtt lerohanhatja Ukrajnát.

„Szeretnénk teljesen világosak lenni ebben: minden amerikainak a lehető leghamarabb el kell hagynia Ukrajnát, legkésőbb a következő 24-48 órában. Aki marad, vállalja a kockázatát annak, hogy később talán már nem lesz lehetősége kijutni, és nem számíthat arra, hogy az amerikai hadsereg evakuációt indít egy orosz invázió esetén.”

Az EU diplomáciai szolgálata is közölte, hogy azok a dolgozók, akiknek nem létfontosságú a maradásuk, hagyják el az országot. Nagy Britannia kormánya arra sürgette az állampolgárait, hogy „távozzanak most a kereskedelmi járatokon, ameddig azok még elérhetőek”.

Norvégia külügyminisztériuma is felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, és ne utazzanak Oroszország azon régióiba, amelyek 250 kilométrenél közelebb esnek az ukrán-orosz határhoz, valamint Fehéroroszországba se, kivéve a fővárost, Minszket. (Politico, Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.