A kelet-ukrajnai szakadárok azt mondják, „az ukrán agresszió áldozatainak” tömegsírjaira bukkantak

külföld
2022 február 12., 10:55

Több mint 130 tömegsírt fedeztek fel a Donyecki Népköztársaság területén, bennük „az ukrán agresszió következtében elhunyt civilek” holttesteivel - jelentette be Gyenyisz Pusilin, az Ukrajna keleti részén található, Oroszország által támogatott szakadár Donyecki Népköztársaság elnöke pénteken. Puslilin szerint a Sznezsnoje, Debalceve, Harcizsk és Ilovajszk településeken feltárt tömegsírokban az ukrán fegyveres erők által megölt, 30 és 60 éves kor közötti civilek holttestei vannak.

A politikus szerint, akiknél meg tudták állapítani a halál okát, azokkal lövés, robbanás vagy tompa tárgyakkal a fejre mért ütések végeztek.

Gyenyisz Puslilin dokumentumokat mutat a pénteki sajtótájékoztatón
photo_camera Gyenyisz Puslilin dokumentumokat mutat a pénteki sajtótájékoztatón Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/Anadolu Agency via AFP

A szakadár állam elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint elmondta azt is, hogy a Donyec-medencében 2014 óta tartó fegyveres konfliktusban eddig több mint 5000 ember vesztette életét, és több mint nyolcezren megsérültek. A halottak közül 91 gyerek volt.

A fegyveres konfliktus 2014-ben robbant ki Ukrajna keleti részén az ukrán hadsereg és az Oroszországból támogatott szakadárok között, miután Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnök a kijevi tiltakozások hatására lemondott posztjáról és elmenekült az országból. Azóta Oroszország megszállta és területéhez csatolta a jelentős orosz lakossággal rendelkező Krím-félszigetet, a szintén jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Kelet-Ukrajnában pedig a szakadárokat támogatja.

Jelenleg rendkívül feszült a viszony Oroszország és a NATO között, az Egyesült Államok szerint ugyanis Oroszország Ukrajna megtámadására készül. Az oroszok szerint a nyugat a saját agressziójáról akarja elterelni a figyelmet az Oroszország elleni rágalomhadjárattal. Pusilin kijelentései mindkét narratívába beleillenek, orosz oldalról a nyugati és ukrán agresszió bizonyítékaként lehet hivatkozni rájuk, nyugati oldalról pedig a Krím elfoglalását megelőzőhöz hasonló orosz dezinformációs akcióként.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.