Az amerikai külügy telefonon is győzködi az Ukrajnában lévő amerikaiakat, hogy hagyják el az országot

külföld
2022 február 11., 21:54

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya újabb 3000 katonát küld Lengyelországba a következő napokban a társágbeli NATO-szövetségeseik védelmére - értesült a Reuters. Az amerikai kormány attól tart, hogy az orosz hadsereg napokon belül lerohanja Ukrajnát, ezért péntek este sajtótájékoztatón kérték Ukrajnában tartózkodó állampolgáraikat, hogy hagyják el az országot.

A CNN értesülései szerint a sajtótájékoztató után az amerikai külügy munkatársai személyesen kezdték felhívogatni az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy nyomatékosítsák ezt a kérést,

Az orosz hadsereg a napokban elvileg a fehérorosz haderővel tart közös gyakorlatot, és emiatt jelentős számú orosz katona, hadijármű és hadianyag gyűlt össze Ukrajna körül. Több nyugati állam hírszerzése szerint a gyakorlat csak ürügy arra, hogy az orosz hadsereg felkészülhessen egy esetleges invázióra. A legfrissebb műholdfelvételek ennek megfelelően komoly orosz katonai készülődés jeleit mutatták a Krímben, Fehéroroszországban és az orosz-ukrán határon.

Amerikai sajtóértesülések szerint a feszült helyzet tisztázása érdekében szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton telefonon tárgyal majd Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.