Az USA újranyitná nagykövetségét a Salamon-szigeteken

külföld
2022 február 12., 08:00

A Guardian értesülései szerint az Amerikai Egyesült Államok rövidesen újranyitja 1993-ban bezárt nagykövetségét a Salamon-szigeteken, így erősítve jelenlétét a csendes-óceáni térségben. A szigetországban az utóbbi 29 évben csak konzulátust tartott fenn az Egyesült Államok, a régióban növekvő kínai befolyás miatt azonban Washington a diplomáciai jelenlét erősítése mellett döntött.

photo_camera Honiara, a Salamon-szigetek fővárosa Fotó: Wikipédia by Jenny Scott from Adelaide, Australia - IMG_2883 Honiara, CC BY 2.0

A Salamon-szigeteken egyébként is fontos belpolitikai téma a Kínával fenntartott kapcsolat, novemberben többnapos, durva tüntetéssorozat rázta meg az országot, és a demonstráció fő kiváltó oka az volt, hogy a szigetország kormánya úgy döntött, elismerik a kínai kormányt Tajvannal szemben. A kormánydöntés okai között pedig minden bizonnyal a Salamon-szigetekre áramló kínai tőke nagysága is szerepelt.

A várakozások szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter hamarosan a közeli Fidzsire utazik, és itt jelenti majd be a salamon-szigeteki nagykövetség újranyitását. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.