Ukrajnai válság: Putyin a nagyhatalmak vezetőivel egyeztet, egyre több ország szólítja fel állampolgárait Ukrajna elhagyására

külföld
2022 február 12., 18:38
comments 3

Magas szintű diplomáciai egyeztetések sorozatával telik a szombat az orosz-ukrán helyzet kiéleződése miatt. Az országok sorra szólítják fel Ukrajna elhagyásra az állampolgáraikat és csökkentik a létszámot az ukrajnai nagykövetségeken. Moszkva továbbra is váltig állítja, hogy nem készül az ország lerohanására.

Hosszú telefonok

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy órán át egyeztettek telefonon szombaton. A Fehér Ház közleménye szerint Biden világossá tette Putyin számára, hogy ha Putyin inváziót indít, az USA és szövetségesei ellentmondást nem tűrő választ fognak adni, és Moszkvának súlyos következményekkel kell szembenéznie. A közlemény szerint Biden azt mondta, az USA továbbra is nyitott a diplomáciai megoldásra, és fel vannak készülve más forgatókönyvekre is.

Putyin Emmanuel Macron francia elnökkel is telefonált szombaton, a Kreml „részletes véleménycsereként” írta le az egyeztetést. A megbeszélés során mindketten jelezték, hogy szeretnék folytatni a párbeszédet. A párizsi elnöki hivatal tájékoztatása szerint Macron arra figyelmeztette Putyint, hogy az őszinte párbeszéd összeegyeztethetetlen a katonai eszkalációval az ukrán határon. A Kreml közleményében az áll, hogy az orosz elnök „provokatív spekulációnak” nevezte az inváziót illető vádakat. Párizs is megjegyzi, hogy a telefonbeszélgetés során Putyin semmi olyasmit nem mondott, ami arra utalna, hogy Ukrajna megtámadására készül.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter körülbelül 35 percet beszéltek telefonon. Az egyeztetés után Lavrov azt mondta, szerinte az Egyesült Államok konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel. Blinken ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a diplomácia útja továbbra is nyitva áll Oroszország előtt az ukrajnai konfliktus elkerülése érdekében, ugyanakkor Moszkva részéről szükség lenne a feszültség csökkentésére. Az amerikai külügyminiszter jelezte, hogy ha Oroszország megindítaná csapatait Ukrajna ellen, az „határozott, kemény és egységes transzatlanti választ eredményezne”.

Csapatkivonások

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elrendelte, hogy 160, november óta ukrajnai kiképzésen részt vevő katona hagyja el az országot, és más európai országokban állomásozzanak tovább, közölte a Pentagon. A közleményben azt írják, a döntés ellenére továbbra is támogatják az ukrán hadsereget.

Ben Wallace brit védelmi miniszter közölte, hogy az Ukrajnába kiképzési céllal küldött brit csapatok is elhagyják hamarosan az országot. Ez azt is jelenti, hogy az Ukrajnában maradó brit állampolgárok nem számíthatnak katonai evakuálásra, ha komolyabb konfliktus tör ki Oroszországgal, ezért mindenkit kér, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát.

Elhagyni Ukrajnát

Egyre több ország szólítja fel a lakosait, hogy hagyják el Ukrajnát. Az USA, Nagy-Britannia és Norvégia már pénteken adott ki erről közleményt.

Hollandia külügyminisztériuma szombaton felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, a holland KLM légitársaság pedig azonnali hatállyal törölte ukrajnai járatait, és nem is fogja használni az ukrán légteret. A KLM napi két járatot indított Ukrajnába, a szombat esti gép már nem indul útnak.

Törökország arra kéri az állampolgárokat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Ukrajnába, Irán kijevi nagykövetsége pedig azt kéri az országban tartózkodó irániaktól, hogy maradjanak nyugodtak, és készüljenek fel egy esetleges vészhelyzetre, valamint maradjanak kapcsolatban a nagykövetséggel.

Kuvait, Szaúd-Arábia, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Litvánia, Irak és Izrael is arra kéri az állampolgárait, hogy távozzanak az országból, amíg lehet.

Az USA szombaton tovább hangsúlyozta azt, amit már tegnap is közölt: az amerikai állampolgárok sürgősen hagyják el Ukrajnát, mert ha kitörne a háború, nem számíthatnak arra, hogy az amerikai hadsereg kimenti őket.

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője a CNN szerint azt mondta, hogy a "legrosszabb forgatókönyvre", Kijev oroszok általi lerohanására készülnek, és minimálisra csökkentik a nagykövetségen dolgozók létszámát. (CNN, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.