Már a magyar konzulátus is Ukrajna elhagyására figyelmeztet

külföld
2022 február 13., 07:21
comments 7

Szombaton jelent meg Magyarország kijevi nagykövetségének konzuli tájékoztatása, amelyben figyelmeztetik az Ukrajnába utazókat a fennálló veszélyekről.

Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre - írják.

Ha valakinek halaszthatatlan dolga van, azt arra kérik, hogy regisztráljon konzuli védelemre ezen az oldalon. Ez sem jelent azonban garanciát arra, hogy ha valóban bekövetkezik az invázió, akkor garantálva van az utazók biztonsága.

Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a Konzuli Szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást - figyelmeztetnek.

Ukrán katonák teljes készültségben a védelmi minisztériumok által kiadott képen.
photo_camera Ukrán katonák teljes készültségben a védelmi minisztériumok által kiadott képen. Fotó: EyePress via AFP

Márpedig egyre feszültebb a helyzet keleti szomszédunknál annak ellenére is, hogy az amerikai és az orosz elnök több mint egy órán át beszéltek egymással telefonon szombaton. Orosz részről Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója „kiegyensúlyozottnak” minősítette a hívást és elmondta, hogy a két vezető megígérte, hogy folytatják a párbeszédet. Ugyanakkor Usakov úgy véli, „a hisztéria a tetőfokára hágott”, szerinte megalapozatlanok azok a vádak, amelyek szerint Oroszország bármelyik pillanatban lerohanná a szomszédos Ukrajnát.

Biden Camp David-ből hívta fel Vlagyimir Putyint.
photo_camera Biden Camp David-ből hívta fel Vlagyimir Putyint. Fotó: -/AFP

Amerikai hivatalnokok semmi pozitívumról nem számoltak be. Semmilyen alapvető változást nem hozott a két elnök beszélgetése szerintük, a kiélezett helyzet enyhülése pedig nem várható a napokban.

Bidentől szó szerint is idéztek. A beszámoló szerint az amerikai elnök azt mondta Putyinnak, ha megtámadja Ukrajnát, az „azonnali és súlyos költségeket ró Oroszországra”. Az invázió biztosan „széleskörű emberi szenvedést hoz el és aláássa Oroszország megítélését” - mondta Biden.

A diplomácia egyébként sem pihent szombaton. A nap folyamán Emmanuel Macron is beszélt Putyinnal, ők egy óra negyven percen keresztül próbáltak előrébb jutni az ukrán válság megoldásában. Ezalatt Anthony Blinken is folytatott megbeszélést Szegrej Lavrovval. A két külügyminiszter sem jutott előrébb.

A Guardian azt írja, már az ausztrál nagykövetséget is kiürítették, az Ukrajnában élő brit állampolgárok pedig nagy számban érkeznek haza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.