A CAS határozata szerint a doppingügybe keveredett Valijeva indulhat a női műkorcsolyázók versenyében

sport
2022 február 14., 07:34
comments 3

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői határozata szerint a doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijeva elindulhat a női műkorcsolyázók versenyében a pekingi téli olimpián – írja az MTI.

Kamila Valieva orosz versenyző keveredett doppingügybe a pekingi Téli Olimpián
photo_camera Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/Belga via AFP

Kamila Valijevaról a csapatverseny után, február 8-án derült ki, hogy még karácsonykor pozitív doppingtesztet produkált, ezért a csapatverseny érmeit nem adták át, és egészen mostanáig kérdéses volt, hogy a 15 éves korcsolyázó folytathatja-e az olimpiát.

Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a CAS-nál, mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A lausanne-i székhelyű bíróság most jelezte, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, például hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS szerint „az eredmény nagyon késői bejelentése nem a versenyző hibája”, Valijeva pedig elindulhat a kedden kezdődő női versenyben. A mostani döntés azonban nem érinti a csapatverseny végeredményét, abban továbbra sem született döntés. Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője szerint valószínűleg csak az olimpia után hirdethetnek végeredményt.

A korcsolyázó mintájában egyébként trimetazidint találtak, amit koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére szoktak alkalmazni, de egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigénellátását és az állóképességet.

Valijeva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is. Nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.