Amerika szerint nem vonták vissza az orosz csapatokat az ukrán határtól

külföld
2022 február 17., 07:10
comments 2

Az Egyesült Államok továbbra is arra figyelmeztet, hogy Oroszország „bármelyik nap” lerohanhatja Ukrajnát, Antony Blinken külügyi államtitkár szerdán az ABC Newsnak azt mondta, nem látták az orosz erők „érdemi visszavonulását”, és hogy Vlagyimir Putyin bármikor „meghúzhatja a ravaszt”.

Becslések szerint több mint 150 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határnál, ezt még kedden közölte Joe Biden amerikai elnök, miközben amerikai tisztviselők arra szólítottak fel minden amerikait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát.

Miközben Putyin és a Kreml azt állította, hogy Oroszország csapatokat von vissza Ukrajna határainak közeléből, az ABC News értesülései szerint Putyin azt mondta, szerdára készen állnak a megszállásra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben szerdára munkaszüneti napot rendelt el és nemzeti „egységnapot” ünnepelt.

Oroszország tagadta, hogy inváziót tervezne, és követelte, hogy az Egyesült Államok és a NATO tiltsa el Ukrajnát a katonai szövetséghez való csatlakozásától.

Azonban az észt hírszerzés szerint is támadásra készült Oroszország, az MTI azt írja, hogy az észt külföldi hírszerzés igazgatója szerdán közölte, „Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen”.

Mikk Marran szerint a tervezett behatolás „rakétákkal történő légitámadást és egy kulcsfontosságú ukrajnai terület elfoglalását foglalja magában”. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az orosz csapatok valószínűleg „elkerülik a népesebb városokat, mert ezeknek a területeknek az elfoglalásához túl sok katonára van szükség”.

Az észt hírszerzés vezetője szerint egy másik lehetőség lehet a harcok fokozódása a két oroszbarát szakadár ukrajnai területen. Egy ilyen eszkaláció „nagyon valószínű”, ezzel Oroszország hihetően tagadhat, és elkerülheti a szankciókat. Marran szerint „a háborúval való fenyegetés Putyin fő politikai eszközévé vált”, és „ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, az felbátoríthatja Moszkvát, hogy a következő években növelje a balti államokra gyakorolt nyomást”.

Az észt hírszerzés úgy tudja, legalább tíz harcoló osztag nyomul a határ felé, az oroszok eddig közel 170 ezer katonát vonultattak fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.