Be kell vezetni az egynapos autópálya-matricát az egész Európai Unióban

közlekedés
2022 február 18., 19:03
comments 21

Az Európai Parlament jóváhagyta az egynapos sztrádamatrica bevezetését az egész Európai Unióban – írja a Parameter.sk. A módosítást javasló képviselők a lap szerint ezt azzal indokolták, hogy értelmetlen dolog egyhetes vagy havi matricát vásároltatni az autósokkal akkor is, ha csak átutazóban vannak, és például csak fél órát használják az autópályát valamelyek országban.

Az egynapos sztrádamatricát minden országnak kötelezően be kell vezetnie.

Az európai törvényben akad néhány újdonság, emeli ki a Parameter.sk, például „a szennyező fizet” elvét alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a sztrádamatrica ára attól is függ majd, hogy az autó mennyire környezetbarát.

A törvényt első körben a teherautókra vonatkozóan vezetik be, a legtöbbet azok fizetik majd, amelyek a legszennyezőbbek.

Hogy mindez mikortól történhet meg, az nem derül ki a cikkből.

Érdekesség: a Jobbik 2017-ben határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez az egynapos matricáról, nem meglepő módon hiába.

A Magyar Autóklub akkor közölte: nem ért egyet a személygépkocsik és a motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos díj előszobájának tartja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.